Samenwerking logistiek steeds belangrijker stelt Lineage Logistics

13 mei 2022

Kloosterboer werd als familiebedrijf opgericht in 1925 en is sinds oktober vorig jaar onderdeel van Lineage Logistics, een wereldwijde leverancier van temperatuurgecontroleerde logistieke oplossingen. In Lelystad heeft het bedrijf een geautomatiseerd hoogbouwvrieshuis waar ze voor o.a. McCain opslag verzorgen.

Jasja Terweijden is General Manager in Lelystad en vertelt over de recente ontwikkelingen in het bedrijf en hun kijk op samenwerken in onze logistieke hotspot.

Spannende tijden en interessante ontwikkelingen

Lineage heeft meer dan 400 vestigingen wereldwijd, waaronder de 16 vestigingen van Kloosterboer. Vanuit hun vestiging in Lelystad werken zij voor diverse bedrijven. Terweijden: “Onze locatie in Lelystad is strategisch neergezet in de buurt van onze grootste klant McCain voor wie wij de centrale HUB zijn voor noord en oost Europa. We zijn serieus bezig te ontwikkelen in deze regio en hebben ook goede relaties met bijvoorbeeld de omliggende uien-producerende bedrijven. Het zijn voor ons spannende tijden en er zijn veel interessante ontwikkelingen.

Op dit moment, bijvoorbeeld, is onze client McCain een grootschalige verbouwing aan het afronden van hun productieomgeving. Hierdoor gaan we, als logistieke partner, jaarlijks meerdere honderden extra vrachten met gereed product ontvangen uit hun fabriek. Verder werden we als Kloosterboer met de overname door Lineage een deel van iets veel groters. Lineage heeft in Nederland veel acquisities gedaan en veel collega-bedrijven hebben zich toegevoegd. Je ziet binnen Nederland al de samenwerking tussen deze vestigingen groeien. Zelf zijn we nu al een tijdje gewend dat we nu Lineage zijn, maar omdat Kloosterboer een gerenommeerde naam is in de koel- en vrieslogistiek voeren we de overgang geleidelijk door. Het naambord op ons gebouw vervangen we bijvoorbeeld pas binnenkort en ook de vrachtwagens wachten nog op de nieuwe naam.”

Milieuvriendelijkheid als topspeerpunt

Tussen Vlissingen, Lelystad en Rotterdam opereert Lineage een eigen Barge. Terweijden: “Containers worden via de Barge bij Flevokust Haven aangeleverd en daarna op onze site gelost. Hierna vullen wij de zeecontainers weer met exportvracht óf gaan ze de regio in om daar afgeladen te worden. Via de Barge gaan de containers dan naar Rotterdam voor export over de gehele wereld. Binnenschepen zijn vele malen duurzamer dan vrachtwagens. Milieuvriendelijkheid is ook een van onze topspeerpunten bij Lineage. In Vlissingen draaien we nu bijvoorbeeld een test voor elektrificeren (en automatiseren) van het vrachtverkeer.

De intentie is dat dit op termijn waar mogelijk de huidige diesel terminaltrekkers gaat vervangen; iets wat in Europa en Nederland nog relatief nieuw is. We wekken duurzaam energie op en streven ernaar om in 2030 energieneutraal te zijn. Voor een geautomatiseerd hoogbouwvrieshuis met een gemiddeld temperatuur van -20 is dit natuurlijk een serieuze uitdaging. Toch kreeg onze locatie recent de hoogste 5-sterren BREEAM certificering ‘Outstanding’ voor het pand. Een prachtig voorbeeld van onze ambities.”

Expeditie

Highbay

Spanningsveld op personeelsgebied

De afgelopen jaren is het logistieke spel veranderd, ook voor Lineage. Terweijden: “Het vrachtverkeer is explosief gegroeid en de rotatie van de goederen is onverwacht hoog. Het wordt drukker en drukker. Op personeelsgebied is er een groot spanningsveld. Ik werk al best wat jaren in de logistiek. Vroeger had het bedrijf de keuze, nu is het de werknemer die kiest en kritische vragen stelt. Het is vooral de uitdaging om goed technisch personeel te vinden en te behouden. Het is bittere noodzaak om na te gaan denken hoe we deze situatie het hoofd gaan bieden als logistieke sector. Samenwerken wordt daarom steeds belangrijker.”

Nieuwe manieren van samenwerken

Het zoeken en versterken van de samenwerking tussen logistieke bedrijven is een van de redenen dat Lineage lid is van Logistiek Cluster Flevoland. Terweijden: “We moeten op een nieuwe manier samenwerken en meer richting het delen van bepaalde resources: ‘Ik heb een uitdaging en kun je mij helpen?’. Hoe die set up van het samenwerken wordt, moeten we samen uitzoeken. Het Logistiek Cluster Flevoland biedt een platform om daarover van gedachten te wisselen.

Met het cluster kunnen we door heel Flevoland samenwerkingsverbanden opzoeken. Het geeft meer inhoud en je kunt bij elkaar te rade gaan bij uitdagende vraagstukken. De nieuwe online community van LCF klinkt dan ook heel aantrekkelijk. De komende jaren gaat in onze regio serieus bijgebouwd worden als je het hebt over logistieke bedrijven. Nederland is de gateway tot Europa, waarbij Flevoland een logistieke hotspot is. Dat merk je aan alles.”

Ontdek meer over Lineage/Kloosterboer

www.kloosterboer.com

 

Terug naar het overzicht